Strona glówna  •  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Rejestracja  •   Profil  •  Zaloguj się, by sprawdzić wiadomości  •  Zaloguj 

Poprzedni temat «» Następny temat
opensuse 11.1 na CA M160s - problem z serwisem
Autor Wiadomość
simon1234 

Notebook: Compal IFL90 (aka CA m160s) @ WSXGA+
Wysłany: Czw 21 Maj, 2009   opensuse 11.1 na CA M160s - problem z serwisem

Witam,

chciałbym zapytać czy ktoś z posiadaczy CA M160s używa na nim najnowszej wersji systemu opensuse , czyli 11.1. no i czy to Wam działa?

mam następujący problem.

otóż w grudniu zainstalowałem nowa wersje systemu 11.1, używałem jej bezproblemowo do marca (równolegle z win xp).. pod koniec marca pojawiły się problemy, komputer zaczął się zawieszać, zdarzało się, że takie zawieszanie objawiało się migotaniem ekranu, czasem jego wyłączeniem.

Czasami komputer się restartował, kilka razy zdażyło się, że po zawieszeniu nie chciał nawet bios sie odpalić, musiałem wyjąć baterie i dopiero komputer startował.

Co istotne, problem wyłączania się występował również na windowsie XP.

9 kwietnia oddałem komputer do serwisu, prosząc dodatkowo o diagnostyke dysku twardego ktory czasem wolno chodził,

po miesiącu dostałem komputer z:
- wymienionym dyskiem twardym
- przeczyszczonym układem chłodzenia.

po zainstalowaniu systemu operacyjnego (dokladnie ta sama wersja co poprzednio (używana bezproblemowo przez 4 miesiace)) w ciagu pierwszych 10 godzin komputer zawiesił mi się 7-8 razy - dokładnie jak poprzednio.

Zatem oddałem go ponownie do serwisu, z informacją, że zgłoszona wczesniej usterka nie została naprawiona - i z ponownym jej opisaniem.

mineły już kolejne 2 tygodnie, dzwoniłem do serwisu 6 razy i za kazdym razem slyszalem "komputer jest diagnozowany" oraz, ze na moim systemie owszem usterka wystepuje, ale na systemie testowym "mandriva 8.04" (chyba taki w ogole nie istnieje, predzej 2008 spring) usterka nie wystapila. Dzis komputer mial juz byc do mnie odeslany.. Wypytalem, ze testy byly robione z dysku zewnetrznego, wiec poprosilem o zainstalowanie systemu na dysku w laptopie, ale przyznam szczerze, ze zaczynam watpic, zeby ten test cos wykazal.

Stad moj post, bylbym wdzieczny za info czy ktos z uzytkownikow opensuse 11.1 i tego laptopa ma podobne problemy jak ja? lub czy jest ktos kto ich nie ma.

vampire 
Aktywny

Notebook: XPS 1330
Wysłany: Pią 22 Maj, 2009   

co smartctl -a /dev/sda mowi?

simon1234 

Notebook: Compal IFL90 (aka CA m160s) @ WSXGA+
Wysłany: Pią 22 Maj, 2009   

komputer jest wciaz w serwisie niestety, robie sonde, bo troche nie odpowiada mi wizja diagnostyki "zalezne od systemu operacyjnego" i jeszcze pewnie zaplacenie 200zl za ta zlota mysl..

[ Dodano: Wto 26 Maj, 2009 ]
własnie otrzymalem informacje, ze komputer został mi odesłany bez dokonania żadnej naprawy. cool.

vampire 
Aktywny

Notebook: XPS 1330
Wysłany: Czw 28 Maj, 2009   

jak go dostaniesz to sprawdz raport smart (polecenie powyzej), temperature karty graficznej (jest w narzedziach nvidia) oraz temperature CPU.

Odpowiedz do tematu

Opcje 
Zezwolenia Opcje