Strona glówna  •  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Rejestracja  •   Profil  •  Zaloguj się, by sprawdzić wiadomości  •  Zaloguj 

Poprzedni temat «» Następny temat
Vista i upload plików
Autor Wiadomość
Bielack 

Notebook: FSC Amilo Li 1818
Wysłany: Pią 21 Mar, 2008   Vista i upload plików

Witam,
Od ponad 10 miesięcy użeram się z jednym problemem na moim laptopie FSC Amilo Li 1818 związanym z Windows Vista Premium. Otóż, gdy próbuję przegrać jakieś większe pliki z laptopa na drugi komputer stojący obok (poprzez domowy router), Vista zwalnia transfer do ok 500 kb/s i przekopiowanie, np: filmu 730Mb trwa 12 minut. W drugą stronę (ściąganie z sieci czy drugiego PC) idzie wszystko doskonale - tyle, ile fabryka dała i dysk nadąża.
Próbowałem mapować dyski, uruchamiać serwer FTP - wszystko to samo. Moja Vista, gdy się ją prosi o wysłanie plików na drugą maszynę zwalnia transfer.

Gdyby tego było mało, to w trakcie tego przesyłania (przypominam - jeden film prawie kwadrans) w zasadzie nie da się normalnie pracować. System co kilka sekund przywiesza się na sekund kilkanaście. System, rzecz jasna "działa sprawnie", tyle, że aplikacje zamierają i pokrywają się tą mleczną zasłonką. Gdy system na chwilkę odżywa, mogę próbować gdzieś kliknąć - ale mam na to dosłownie kilka sekund i znów to samo. Mogę siedzieć i patrzeć.

Dwa rozwiązania są skuteczne, ale nie o takie rozwiązanie mi chodzi:
1. Program HFS. Coś na kształt udostępnianego katalogu widocznego przez przeglądarkę internetową. Wtedy mogę z drugiego komputera ściągać dane w normalnym tempie. Działa dobrze pod Windows Vista, ale wymaga akcji ze strony drugiego komputera. Jeśli stoi obok, nie ma problemu.
2. Linuks Ubuntu. Zainstalowałem sobie Ubuntu na jednej z partycji, i on nie ma żadnych problemów z przesyłaniem plików po LANie. Ale wiadomo jak to jest z Linuksem - nie wszystkie aplikacje działają tak, jak w Windows, a bardzo często nie działają w ogóle.

Moje pytanie i prośba brzmi: w jaki sposób mogę zwiększyć do normalnego poziom uploadu z mojej Visty? Będę wdzięczny za sugestie.

Odpowiedz do tematu

Opcje 
Zezwolenia Opcje